Przepis na Zupa grzybowo pieczarkowa z knedelkami

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2330
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnie świata, Zupy

Rada: 1. Jeśli masa na knedliki wyjdzie nam rzadka, możemy ją zagęścić odrobiną bułki tartej
2. Jeśli pieczarki są bardzo małe gotujemy je w całości
3. Przed podaniem zupy łyżką cedzakową wyjmujemy suszone grzybki z garnka.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Zupa grzybowo pieczarkowa z knedelkami?

Suszone grzyby umyć, rozkruszyć, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć 2 – 3 godziny. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Do namoczonych grzybów dolać 0, 75 litra bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 40 pod przykryciem na małym ogniu. Bułki pokroić w kostkę, zalać resztą bulionu. Kiedy bułki się namoczą, odcisnąć. Ryż wymieszać z bułką, jajkami, tymiankiem i natką pietruszki. Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Uformować małe knedelki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 6 – 7 minut na małym ogniu od przykryciem. Zupę wlać do talerzy. Do każdej porcji włożyć po kilka ryżowych knedlików. Zupę posypać zieleniną.

Podobne przepisy

Ogórkowa ze świeżego ogórka

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-19

Dodany przez: enia

Kategoria: Zupy

Zupa katnapur

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-12

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Zupy

Zupa mleczna z dyni

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: kanapka

Kategoria: Zupy

Kapuśniak – po staropolsku- nowocześnie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-13

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Zupy

Zupa z dyni

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-14

Dodany przez: monika4

Kategoria: Zupy

Sos z kaparami i suszonymi pomidorami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2024-02-17

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kuchnie świata