Przepis na Złoty piernik

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
974
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została dodana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2726 odwiedzających!
Smacznego!

ciasto

  • mąka 60 dag
  • masło 20 dag
  • cukier puder 18 dag
  • soda 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • zółtka 1 sztuk
  • miód płynny 4 łyżki
  • mleko 4 łyżki
  • przyprawa do pierników 1 łyżka

masa

Jak zrobić Złoty piernik?

Masło należy posiekać z mąką, dodać sodę, mleko, miód i jajka z przyprawą do pierników. Ciasto wyrobić, podzielić na trzy części i każdą z nich rozwałkować. Placki piec przez 15 minut na złoty kolor w temp 180 stopni. Masło utrzeć z żółtkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ugotowany i wystudzony budyń. Pierwszy placek przełożyć dżemem, drugi i trzeci masą.

Podobne przepisy

Wiśniowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-29

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Biszkopt tradycyjny

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-02

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Placki na karpatkę

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2011-12-14

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Ciasto z ryżem preparowanym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z kaszy manny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-21

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Ciasta

Ciasto wiśniowo-galaretkowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta