Przepis została dodana w dniu: 16.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2157 osób!
Smacznego!
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Grzyby moczyć przez 30 minut, po czym, mniej więcej 10 minut gotować w tej samej wodzie, starając się tak ją odparować, aby pozostała szklanka wywaru. Cebulę obrać, pokroić w piórka, sparzyć. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ułożyć kolejno warstwami: plastry ziemniaków, pokrojoną cebulę, ugotowane i posiekane grzyby, a na końcu filety rybne. Przygotować sos: rozpuścić masło (margarynę) w rondelku, dodać mąkę, a kiedy zasmażka się spieni, powoli –mieszając – wlać mleko i wywar z grzybów. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić go solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę, posypać ją startym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 30 minut w temp 180stc.
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby
Kategoria: Grzyby