Przepis na Żeberka juhasa

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
921
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

poniżej wersja żeberek korzeniami sięgająca regionu Podbeskidzia. Żeberka te podaje się na sposób góralski z dodatkiem regionalnego trunku, czyli Miodunki/Mioduli

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Żeberka juhasa?

Miodula, mioduka – wódka na bazie miodu wytwarzana na śląsku cieszyńskim i żywiecczyźnie. Ewentualnie można zastąpić miodem pitnym i wódką zrobić marynatę z oliwy, przeciśniętego czosnku, przypraw i rozmarynu.

Zamarynować żeberka i odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać smalec i smażyć na małym ogniu żeberka przez około 50 minut podlewając wodą lub bulionem. Na koniec smażenia dodać 50ml „miodunki”.

Cebulę posiekać w kostkę, podsmażyć na łyżce smalcu. Kapustę kiszoną odcedzić, gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka czerwona) i podsmażoną cebulę. Całość dusić do odparowania wody.

Ziemniaki pokroić na połówki, dodać do wrzącej osolonej wody i ugotować, ale tak żeby się nam nie rozpadły. Następnie podsmażyć na łyżce smalcu. Do kiszonej kapusty dodać nasze upieczone żeberka oraz ziemniaki, wymieszać wszystko razem (ewentualnie można podać osobno).

Podobne przepisy

Zapiekany schab z fasolą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Mięso z kurczaka z sosem chrzanowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-05

Dodany przez: opra

Kategoria: Mięsne

Fasolka po bretońsku z boczkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-01-18

Dodany przez: onana

Kategoria: Mięsne

Jajecznica na bekonie

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-06-04

Dodany przez: netha

Kategoria: Mięsne

Gęś pieczona z nadzieniem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 3060 min.

Data dodania: 2022-11-03

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Mięsne