Biała kiełbasę gotujemy ok 20 min w niewielkiej ilości wody, studzimy. Warzywa obieramy, odcinamy zielone części jednego pora, odkładamy. Cytrynę sparzamy. Warzywa zalewamy litrem wody, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe, gotujemy godzinę na małym ogniu.Pod koniec gotowania wlewamy sos sojowy, mieszamy. Gotowy wywar przecedzamy przez sito. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w paski i razem z zielonymi liśćmi pora dodajemy do wywaru. Gotujemy 5 min. i wyjmujemy. Pół szklanki wywaru chłodzimy. W szerokim naczyniu układamy kawałki kiełbasy zawinięte w liście pora, przekładamy paskami papryki, dekorujemy gałązkami natki i plasterkami cytryny, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Żelatynę rozpuszczamy w schłodzonym wywarze. Resztę wywaru podgrzewamy, ewentualnie solimy do smaku, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy kiełbasę. Podajemy z sosem chrzanowym.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne