Przepis na Wędzona makrela w galarecie

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1699
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

  • wędzona makrela 2 szt
  • małe buraczki 25 dag
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • cytryna 1 szt
  • koperek 0,5 pęczka
  • żelatyna 1,5 dag
  • cebula dymka 1 szt
  • vegeta do smaku
  • pieprz do smaku

Jak zrobić Wędzona makrela w galarecie?

Buraczki szorujemy, gotujemy, odcedzamy, obieramy i kroimy w plastry. Rybę obieramy ze skóry i oczyszczamy z ości, przekładamy na sito i zanurzamy w gorącym bulionie, po 10 min. wyjmujemy.

Bulion mieszamy z sokiem z cytryny, połową posiekanego koperku i doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do bulionu i dokładanie mieszamy. Dymkę oczyszczamy i kroimy w krążki.

Foremkę /najlepiej wąską i wysoką/ wykładamy folią i na jej dnie układamy połowę buraków, zalewamy bulionem. Następnie układamy rybę, posypujemy dymką, zalewamy bulionem i na wierzchu układamy resztę buraków, posypujemy koperkiem i zalewamy resztą bulionu. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Podobne przepisy

Domowe śledzie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-08

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ryby

Ryba w galarecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-19

Dodany przez: malinka

Kategoria: Ryby

Mintaj w zalewie

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-10-21

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ryby

Ryba na piątkowy obiad

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-23

Dodany przez: deserek

Kategoria: Ryby

Dorsz pikantny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-18

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Ryby

Cytrynowy morszczuk pieczony w folii

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-09-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby