Przepis na Tarta ze szpinakiem

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
65 min.
Czas przygotowania:
25 m
Czas pieczenia:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1550
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Bez kategorii

Pyszna i łatwa w przygotowaniu tarta ze szpinakiem. Ciasto listkuje się na wygląd i smak francuskiego, jest bardzo kruche, natomiast farsz szpinakowy jest przyjemnie ostry, a jednocześnie delikatny przez dodatek jogurtu.

Zdjęcia

ciasto

farsz

Jak zrobić Tarta ze szpinakiem?

Ciasto:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. dodać jogurt, masło i zmiksować. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wyłożyć formę ciastem – spód i brzegi. Spód nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 10 minut.

Farsz:
Rozpuścić na patelni masło, dodać szpinak, oraz przeciśnięty praska czosnek. Jak odparuje woda to przełożyć szpinak do miski i ostudzić. Dodać utarty parmezan, pokruszona fetę, oraz jajka zmiksowane z jogurtem. Wymieszać jajka ze szpinakiem. Na podpieczony spód wylać szpinakowy farsz. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 180 st. C.

Podobne przepisy

Sałatka z marynowanych buraków

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Sałatka chrzanowo-kukurydziana

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-02

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Bez kategorii

Babka z budyniem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-09-28

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Bez kategorii

Crème brûlée

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 75 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Tarta ze szpinakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii

Gratin z porami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Bez kategorii