Receptura została dodana w dniu: 20.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2164 osób!
Bon Appétit!
Mąkę z solą przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, wymieszać z połową letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie wlać do mąki pozostałe mleko, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier waniliowy, cukier kryształ i wyrobić ciasto. Dodać stopioną i ostudzoną margarynę znowu wyrabiać ciasto aż margaryna się wchłonie i odstawić do wyrośnięcia. Masa:
białka ubijamy na sztywną masę z odrobiną soli, pod koniec ubijania porcjami dodajemy cukier. Do sztywnej piany dodawać również porcjami kakao oraz tartą bułkę, delikatnie mieszając. Gdy ciasto podwoi swą objętość, krótko je wyrabiamy i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy na placek prostokątny. Ciasto rozwałkowane smarujemy masą białkowo kakaową i zwijamy w roladę. Wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki najlepiej keksówki. Odstawiamy na 20 minut, by podrosło. Kruszonka: mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, siekamy z oziębioną margaryną i zagniatamy ciasto, a następnie rwiemy na małe kawałeczki (jak na zacierkę). Struclę smarujemy rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta