Przepis na Sos mięsno-chrzanowy a la gulasz

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2421
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • wieprzowina 1 kg
  • bulion 500-750 ml
  • tłuszcz 2 łyżki
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • chrzan tarty 3-4 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżeczki
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz 3-4 szczypty
  • vegeta 0,25 łyżeczki
  • curry 3-4 szczypty
  • majeranek 3 szczypty
  • papryka słodka 2 szczypty
  • cebula 0,5 sztuki
  • zioła prowansalskie 2 szczypty

Akcesoria

  • garnek
  • łyżka
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • nóż

Jak zrobić Sos mięsno-chrzanowy a la gulasz?

Mięso wieprzowe pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie podsmażyć na nim mięso i przełożyć je do bulionu. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i całość gotować. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć, dodać do mięsa. Sos gotować, pod koniec gotowania zaprawić chrzanem i zawiesiną z mąki. Sos doprawić do smaku dodając kucharka, sól, pieprz, curry, paprykę, zioła prowansalskie i majeranek. Tak przygotowany sos można podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Ilość przypraw podałam tak mniej więcej- każdy powinien doprawiać sos do smaku wedle własnego uważania.

Podobne przepisy

Mieso duszone z cebulką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Soczysta golonka w kapuście

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-12-26

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Masa mięsna na mielone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-11

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Udka w panierce

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Skwareczki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Roladki nadziewane serem żółtym i zapiekane

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-18

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne