Przepis na Pstrąg marynowany w soku z cytryny i koperku

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
20 min.
Czas przygotowania:
20 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1291
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Składniki

  • filety z pstrąga 0,5 kg
  • białe wytrawne wino 1 szklanka
  • sok z cytryny 1 szklanka
  • zielony pieprz w ziarnach 1 łyżka
  • koperek 1 pęczek
  • cebula biała 1 szt
  • olej 1 szklanka
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • koper łodyżki do dekoracji

Jak zrobić Pstrąg marynowany w soku z cytryny i koperku?

Z pstrąga ściągamy skórę i usuwamy ości, myjemy i osuszamy a następnie wkładamy do zamrażalnika na ok. 45 min. Jeśli używamy kupnych zamrożonych filetów to lekko je rozmrażamy, tak by usunąć warstwę lodu. Wino mieszamy z sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w ziarnach /może być z zalewy/, posiekanym koperkiem, solą i cukrem. Pstrąga kroimy na trzymilimetrowe plastry, zalewamy je marynatą i odstawiamy na 2, 5 godz. Po tym czasie rybę zalewamy olejem i obkładamy piórkami sparzonej cebuli. Odstawiamy na godzinę. Podajemy udekorowaną plastrami cebuli i gałązkami koperku.

Podobne przepisy

Łosoś w galarecie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-23

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Ryby

Smażony karp świąteczny

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Karp smażony w panierce

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Łosoś z ziołami

Ile porcji: 4

Data dodania: 2023-03-08

Dodany przez: ondrasz

Kategoria: Ryby

Pieczona ryba

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2022-10-22

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ryby

Ryba w szarym sosie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-06

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ryby