Przepis została dodana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2372 osób!
Na zdrowie!
Umyte pomidory skroić na 1/4 wysokości, odłożyć do miseczki odkrojone kawałki oraz wydrążony ze środka miąższ razem z nasionami. Gotowane mięso zemleć, dodać podsmażoną na tłuszczu cebulę, jajko, ryż i przyprawy do smaku. Wymieszanym nadzieniem z „czubkiem” napełnić pomidory. Ułożyć je w naczyniu, na roztopionym tłuszczu. W osobnym naczyniu zagotować resztki pomidorów, przetrzeć je przez sito i przecier dodać do potrawy. Dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, a następnie, jeżeli sos wyparował, dodać kilka łyżek wody i podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Zagotować. Posypać obficie pietruszką lub koprem. Pod koniec duszenia można pomidory oprószyć przyprawą włoską. Podawać z ziemniakami.
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Sałatki
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa
Kategoria: Warzywa