Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do dużej miski. Podgrzewamy mleko z masłem, dodajemy rozdrobnione drożdże, całość mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, solimy, dodajemy kminek i wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy jedną dużą kulę lub cztery mniejsze – jedna duża pizza lub cztery małe – nacinamy na krzyż, posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto znów zagniatamy i formujemy z niego placek jeden duży lub cztery mniejsze. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Blaszkę smarujemy masłem i przekładamy na nią placki, tak by krawędzie były zawinięte ok. 1 cm w górę. Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Grzyby oczyszczmy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do cebuli i boczku. Mieszankę cebulową doprawiamy do smaku. Na ciasto wykładamy pokrojone w plastry pomidory i pokrojoną w kostkę szynkę. Na to przekłądamy mieszankę grzybową a na wierzch plastry sera. Pizze pieczemy ok. 30 min.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne