Przepis na Pierś z indyka z farszem warzywnym

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
120 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
978
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • pierś z indyka w całości 1,5 kg
  • żółtka 2 szt
  • marchew 3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • kalafior 0,5 szt
  • por 1 szt
  • zielona fasolka szparagowa 15 dag
  • bułka tarta 5 łyżek
  • olej 5 łyżek
  • zielony groszek mrożony 20 dag
  • śmietana 0,5 szklanki
  • koperek 0,5 pęczka
  • suszony tymianek do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Jak zrobić Pierś z indyka z farszem warzywnym?

Mięso myjemy, bardzo dokładnie osuszamy i ostrym nożem wycinamy głęboką kieszeń. Nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, pora w talarki, kalafiora dzielimy na różyczki. Groszek wrzucamy do garnka i mieszając rozmrażamy. Jeśli zamiast świeżej fasolki używamy mrożonej postępujemy tak samo. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Studzimy a następnie dodajemy żółtka i bułkę tartą. Mieszamy. Mięso napełniamy farszem, spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią. W brytfance rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, obsmażamy z wszystkich stron i dusimy ok. 100 min w temp. 180-190 stopni c od czasu do czasu podlewając wrzątkiem. Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je a do pozostałego w brytfance sosu dodajemy śmietanę, mieszamy.

Podobne przepisy

Skwarki do pyz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: Psotka

Kategoria: Mięsne

Chrupiące żeberka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-10-05

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Kotlet w sezamowej panierce

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-27

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Pasztet z królika mojej teściowej

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Bakłażan faszerowany mięsem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-10

Dodany przez: weramera

Kategoria: Mięsne

Pałeczki z fileta z sosem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-02

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne