Przepis na Pierożki pieczone z pieczarkami

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1646
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zimny bufet

Przepis została dodana w dniu: 26.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2845 osób!
Bon Appétit!

ciasto

farsz

Jak zrobić Pierożki pieczone z pieczarkami?

Mąkę przesiać z mąka ziemniaczaną, dodać margarynę, żółtko, sól i ewentualnie niewielką ilość wody. Zagnieść ciasto. Owinąć je serwetką i włożyć na 2 godz. Do lodówki. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać, dodać bulion i dusić pod przykryciem tak długo, aż płyn odparuje. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na margarynie na jasnozłoty kolor, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Połączyć pieczarki z cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, przesmażyć. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 9 cm. Na każdym ułożyć po łyżeczce farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą, krążki złożyć i zlepić pierożki. Wierzch dokładnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Podobne przepisy

Spaghetti z Pecorino

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-25

Dodany przez: Niunio

Kategoria: Zimny bufet

Smalec z jablkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-15

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Zimny bufet

Bolońskie spaghetti

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-20

Dodany przez: grawer

Kategoria: Mięsne

Sniadanie z „głodną” parówką

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Zimny bufet

Kluski szlacheckie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-06-21

Dodany przez: Boniek;)

Kategoria: Zimny bufet

Wiosenny sos do kanapek i wędlin

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2011-06-30

Dodany przez: enia

Kategoria: Sosy