Przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
50 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
10 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6195
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najważniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywane zwłaszcza na święta, gdyż pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych dwunastu potraw na stole wigilijnym.

Przepis została dodana w dniu: 02.08.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2624 osób!
Bon Appétit!

Zdjęcia

ciasto na pierogi

farsz

dodatkowo

Jak zrobić Pierogi z kapustą i grzybami?

Przygotowujemy farsz:
grzyby namaczamy we wrzatku. Jak napęcznieją gotujemy około 10 minut w wodzie z moczenia. Odcedzamy pozostawiając wywar, kapelusze drobno siekamy.

Kapustę kiszoną drobno szatkujemy, zalewamy wywarem z gotowania grzybów, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 20 min na dużym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy, liść i ziele odrzucamy.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy kapustę i smażymy 10 min. Następnie dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy cząsto mieszając aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy ciasto:
Mąkę mieszamy z solą, dodać wodę, olej i jajko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, jedną znowu zawijamy w folię, a drugie wałkujemy i wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy i układamy na oprószonej mąką tacce.

Gotujemy przez 3 min od chwili wypłynięcia, w dużej ilości wody z dodatkiem soli i oleju.

Podobne przepisy

Podsmażane gołąbki teściowej

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-07-08

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Pieczarki duszone z jalapeno

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-09-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Jarskie

Fasolka szparagowa po malgasku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-28

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Moja postna kapusta

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-17

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie

Kalafior w sosie serowym

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-10-25

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie

Jajka benedykta

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-07-22

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Jarskie