Przepis na Orzechowy jabłecznik

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
75 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3390
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Orzechowy jabłecznik to aromatyczne, wilgotne ciasto, gdzie smak cynamonu miesza się z orzechami włoskimi. Łatwe w przygotowaniu, pięknie pachnące i ładnie wyglądające znika bardzo szybko. Polecam!

Zdjęcia

Składniki

do blachy

Jak zrobić Orzechowy jabłecznik?

Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Blachę wysmarować tłuszczem.

Jabłka obrać, wyciąć pestki i pokroić w kostkę. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. W drugim naczyniu połączyć sok pomarańczowy z oliwą, cukrem i esencja waniliową. Na koniec wbijać po jednym jajku i miksować. Połączyć masę jajeczną z mąką i posiekanymi orzechami. Na blaszce równomiernie ułożyć ciasto i wierzch posypać jabłkami.

Piec godzinę, aż ciasto będzie złociste.

Podobne przepisy

Tort bez pieczenia

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-09-10

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Ciasta

Placek z galaretką i owocami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-02-20

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Ciasta

Kolorowe ciasto

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-19

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Piernik z miodem i powidłami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Ciasta

Szarlotka domowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-01-29

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta

Wielkanocne ciasto

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta