Przepis na Mule w białym winie

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas gotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2958
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Owoce morza

Mule w białym winie to jeden z lepszych przepisów na muszle.

Przygotowane w ten sposób są aromatyczne, delikatne, w przepysznym sosie.

Ilość wina jest akurat w sam raz, aby wydobyć smak muli.

Polecam zwłaszcza tym, którzy jeszcze nie jedli muli.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Mule w białym winie?

Mule myjemy, uszkodzone i otwarte wyrzucamy.

Oliwę rozgrzewamy w większym garnku. Dodajemy listek laurowy, ziarenka pieprzu i angielskiego ziela. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy posiekany czosnek.

Wrzucamy muszle, wlewamy wino, sok z cytryny, oraz połowę posiekanej natki. Nie solimy, gdyż mule są słone (od soli morskiej).

Przykrywamy garnek i jak się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Muszle, które się nie otworzą wyrzucamy.

Podajemy posypane resztą natki, oraz ze świeżym pieczywem – do maczania w sosie 🙂

Podobne przepisy

Filety z ryb panierowane

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-07

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Owoce morza

Śledzie w oleju

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-09

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Owoce morza

Filet z dorsza w obiadowym zestawie z puree

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-10-11

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Owoce morza

Krokiety z morszczuka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-21

Dodany przez: Madlen

Kategoria: Owoce morza

Smażony mintaj

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-13

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Owoce morza

Galaretka ananasowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-15

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Desery