Przepis na Miś z kremem bananowo śmietanowym

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2141
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

CIASTO

KREM

  • banan 1 szt
  • śmietana kremówka 200 ml

DO DEKORACJI

  • masa marcepanowa 20 dag
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder 15-20 dag
  • barwniki spożywcze
  • pisak
  • cukrowe kolorowe pastylki czekoladowe
  • ciemna polewa czekoladowa

Jak zrobić Miś z kremem bananowo śmietanowym?

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić z 4 łyżkami wody, dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, utrzeć. Dzięki ucieraniu masa nabiera objętości i wyraźnie jaśnieje. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio na masę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piec 10-15 minut w temp 190-200stC. Upieczony biszkopt zostawić na blasze kilka minut, a następnie wyjąc na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć papier, ciasto ostudzić. Zimny biszkopt ostrożnie rozkroić w poprzek na dwa placki. Ze sztywnego kartonu wyciąć figurkę misia, odpowiadającą wielkością rozmiarom ciasta. Biszkoptowe placki ułożyć jeden na drugim, przykryć szablonem, ostrym nożem wykroić potrzebny kształt. Przygotować krem: banan rozgnieść widelcem lub zmiksować na piure. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z musem bananowym. Grubą warstwę kremu rozsmarować na spodzie ciasta. Masę marcepanową zagnieść z kakao i 2 łyżeczkami cukru pudru. Rozpłaszczyć dłonią, ułożyć miedzy dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Na przygotowanym marcepanie ułożyć szablon, ostrym nożem wykroić kontury misia, ostrożnie przełożyć na ciasto, posmarować rozpuszczoną polewą. Resztą cukru pudru utrzeć z odrobiną wody i kilkoma kroplami barwnika na gęsty lukier. Na marcepanie namalować lukrem koszulkę i spodenki misia. Pisakiem cukrowym namalować misiowi oczy, nos i buzię. Dodatkowo można obrysować kontury spodni i koszulki. Do wilgotnego lukru przykleić guziczki i kolorowych pastylek czekoladowych.

Podobne przepisy

Placki na karpatkę

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Piszinger

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-26

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Ciasta

Placuszki jogurtowo- drożdżowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-10-19

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Wiśniowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-16

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Tort Motylek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-18

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Babka „Kryzysowa”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-06

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Ciasta