Metrowiec to smaczne i proste ciasto. Pozornie wydaje się skomplikowane, ale efektem naprawdę zaskakuje! Polecam, bo łatwe i pyszne!
Ciasto:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki (bez kakao). Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao.
Ciasto wlać do dwóch blaszek o wymiarach 10 x 24 cm.
Piec około 30 minut w temp. 180°C.
Masa budyniowa:
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z mąką pszenna i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka.
Masło utrzeć, połączyć z ostudzonym budyniem.
Polewa:
Margarynę i masło rozpuścić. Dodać cukier, mleko, kakao, wymieszać.
Składanie ciasta:
Ciasto pokroić na cienkie kromki i przekładać na przemian jasne i ciemne, zlepiając masą.
Gorącą polewą polać ciasto i odstawić, aż stężeje.
Najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Podawać pokrojone na ukos.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta