Ciasto czekoladowe wg Nigella ekspresowo
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić całość aż trochę przestygnie. 4 jajka oddzielić żółtka od białek.
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając. W innej misce należy ubić 4 białka na pianę z resztą cukru.
Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać najlepiej łyżką. Wylać do tortownicy i piec 35-40 min lub do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się robiąc krater. Śmietanę ubić na sztywno najlepiej z fixem i cukrem waniliowym.
Dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Posypać kakao i/lub startą czekoladą. Ciasto szybko znika, a najlepiej trzymać je w lodówce
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta