Przepis na Pączki II

Dodano przez:
Ile porcji:
30
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
120 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1046
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

  • mąka pszenna 1- 1,5 kg
  • masło roślinne 25 dag
  • mleko 2 szklanki
  • cukier 1,5 szklanki
  • drożdże 8 dag
  • rum 2 łyżki
  • jaja 5 sztuk
  • smalec 1 kg
  • marmolada 25 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki

Akcesoria

  • stolnica
  • miska
  • trzepaczka
  • garnek mały
  • garnek duży

Jak zrobić Pączki II?

Drożdże należy rozkruszyć do miski, zalać szklanką letniego (lekko ciepłego, ale nie gorącego!) mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce tak, żeby rozczyn „ruszył”.

Żółtka jaj i jedno całe jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roślinne roztopić. Mąkę przesiać do miski (można na stolnicę, ale w misce jest wygodniej), dodać szczyptę soli, masę jajeczno-cukrową, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto dodając w trakcie wyrabiania 2 łyżki rumu i pozostałe mleko.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni należy dodać do niego masło i dalej wyrabiać podsypując w miarę potrzeby mąką. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść, odrywać od niego niewielkie kawałki, spłaszczać na kształt placuszków.

Na każdym z nich układać po łyżeczce marmolady i zlepiać na kształt pączka. Pączki układać na wysypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić, żeby wyrosły. W garnku rozgrzać tłuszcz (ja używam smalcu) i smażyć na nim pączki układając je stroną wierzchnią (tą, która w trakcie wyrastania pączka była na górze) w tłuszczu. Po około 1-1,5 minuty pączki można przekręcać na drugą stronę i smażyć kolejne 1- 1,5 minuty.

Ja nakłuwam je długą wykałaczką, żeby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe nie „ciągnie się”. Po wyjęciu z garnka z tłuszczem pączki układać na papierowych ręczniczkach lub serwetkach, żeby te wchłonęły nadmiar tłuszczu. Pączki można dowolnie lukrować, polewać polewą lub po posypać cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Masa śliwkowa

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Ciastowy kruchy spód

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 16 min.

Data dodania: 2024-03-11

Dodany przez: Car

Kategoria: Ciasta

Bułki ślimaczki z budyniem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-06

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Szybko „coś słodkiego”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-02

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ptysie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Sernik „złoty kokos”

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-27

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta