Przepis na Masa do piernika

Dodano przez:
Ile porcji:
10
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
60 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1200
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

masa

  • masło 1 kostka
  • białka 4 szt
  • cukier 1 szkl
  • galaretka owocowa 1 szt

ciasto

Akcesoria

  • garnuszek
  • mikser
  • miska

Jak zrobić Masa do piernika?

Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wlewać ostudzoną galaretkę ciągle ubijając, a na koniec ostudzone masło.

Masę na chwilę wstawić do lodówki i jak zacznie tężeć smarować nią piernik, który robimy w następujący sposób:
w garnuszku rozpuścić margarynę, miód, cukier i kakao jak masa ostygnie dodajemy, mąkę, mleko, jajko, cynamon oraz sodę – wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy 40 minut w tem 185 stopni. Smacznego!

Podobne przepisy

Sernik na zimno na biszkopcie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-10-21

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Makowo-budyniowy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: iska

Kategoria: Ciasta

Muffinki brownies

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-13

Dodany przez: katarzyna_fly

Kategoria: Ciasta

Rogaliki orzechowe II

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-26

Dodany przez: Pola

Kategoria: Ciasta

Ciasto królewskie

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-01

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Mufinki jagodowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta