Przygotowujemy kopytka: ziemniaki szorujemy, gotujemy, obieramy i tłuczemy. Dodajemy jajka, solimy i mieszamy. Porcjami dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto tak by odstawało od dłoni. Z ciasta formujemy wałki i kroimy je ukośnie na grubość ok 2 cm. Kopytka wrzucamy do wrzątku z dodatkiem oleju. Gotujemy do wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło /możemy użyć także oleju/ i wrzucamy obraną i posiekaną cebulę. Oprószamy solą. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki i również dodajemy na patelnię. Wszystko razem podsmażamy przez ok. 10 min – do czasu aż pieczarki zmiękną. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory i cukinię dodajemy na patelnię, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy przez 2-3 min /w zależności jaką cukinię lubimy miękką czy chrupiącą/ a następnie dodajemy ugotowane odsączone kopytka. Wszystko razem dusimy przez 3-4 min.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie