Mięso zagniatamy z mlekiem, białkiem i jedną łyżką mąki /masa powinna być miękka/. Dodajemy połowę cebuli, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Gotujemy ryż na sypko. Gotujemy bulion, po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Dwiema łyżeczkami odcinamy małe porcje masy mięsnej i wkładamy je do bulionu. Po 5 min. Bulion zdejmujemy z ognia, klopsiki pozostawiamy w wywarze aby się dogotowały. Jabłko obieramy i ścieramy na drobnej tarce. W rondelku roztapiamy masło, szklimy pozostałą cebulę, dodajemy starte jabłko i dusimy 2 min. Dodajemy curry i mieszamy. Dodajemy resztę mąki i ciągle mieszając smażymy. Wlewamy 400 ml bulionu, w którym gotowały się klopsiki i gotujemy 5 min. Dodajemy klopsiki i gotujemy przez chwilę. Podajemy z ryżem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Ile porcji: 10
Czas przyrządzenia: 1440 min.
Data dodania: 2022-09-29
Dodany przez: PatrycjaDyderska
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne