Kaczkę myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy. Pozostałe warzywa – oprócz ziemniaków- myjemy, obieramy i razem z cebulą kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy kaczkę od wewnątrz. Z zewnątrz obkładamy kaczkę warzywami. Pieprz, ziele angielskie i goździki rozgniatamy, wsypujemy do dwóch szklanek wody. Dodajemy pozostałe przyprawy i ocet i zagotowujemy. Następnie studzimy i zalewamy kaczkę. Przykrywamy i wstawiamy na dwa – trzy dni do lodówki. Odwaracamy kaczkę co 12 godz. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z zalewy, odsączamy. Oprószamy mielonym pieprzem i solą, smarujemy masłem, obkładamy obranymi, pokrojonymi w ósemki, skropionymi sokiem z cytryny ziemniakami i pieczemy 1, 5 godz. W 180 stopniach c polewając powstałym sosem. Kaczkę układamy na liściach sałaty, obkładamy ziemniaczkami i warzywami. Polewamy powstałym sosem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne