Do przesianej mąki dodać, cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę, smalec, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wymoczone, osączone rodzynki, cynamon, kisiel w proszku, mieszając, doprawić cukrem do smaku. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, równomiernie rozłożyć na jabłkach i wyrównać. Rozwałkować druga część ciasta i wyłożyć na wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem chwilę przed wyjęciem z piekarnika.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta