Przepis na Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
75 m
Czas pieczenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1255
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Pyszny dorsz inaczej.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto?

Filety pokroić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. A pietruszkę drobno posiekać. Zrobić marynatę. Wymieszać oliwę, ze skórką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć je w niej. Odstawić rybę na godzinę do lodówki. Rozgrzać grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grillować ok 15 minut. Ja piekłam na grillu elektrycznym. Upieczeniu posypać świeżo zmielonym pieprzem i podać z ulubionymi dodatkami. Rybę w identyczny sposób można przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Będzie równie smaczna.

Podobne przepisy

Zapiekanaka śledziowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: helas

Kategoria: Ryby

Śledź marynowany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-17

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Ryby

Wędzona makrela z niespodzianką

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-08

Dodany przez: mati

Kategoria: Ryby

Ryby marynowane

Ile porcji: 5

Data dodania: 2023-08-02

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ryby

Cytrynowy łosoś

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-21

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ryby

Sum pieczony w folii

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-14

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Ryby