Przepis na Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto

Dodano przez:
Ile porcji:
3
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
75 m
Czas pieczenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1281
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ryby

Pyszny dorsz inaczej.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto?

Filety pokroić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. A pietruszkę drobno posiekać. Zrobić marynatę. Wymieszać oliwę, ze skórką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć je w niej. Odstawić rybę na godzinę do lodówki. Rozgrzać grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grillować ok 15 minut. Ja piekłam na grillu elektrycznym. Upieczeniu posypać świeżo zmielonym pieprzem i podać z ulubionymi dodatkami. Rybę w identyczny sposób można przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Będzie równie smaczna.

Podobne przepisy

Kulki rybne w zalewie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 720 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Ryby

Paluszki rybne smażone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-26

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ryby

Smażony szczupak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-15

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ryby

Łosoś z cytrynką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-14

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ryby

Zakręcone śledziki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-03-14

Dodany przez: sylwiach

Kategoria: Ryby

Karp smażony w mące

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-18

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Ryby