Pyszny dorsz inaczej.
Filety pokroić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. A pietruszkę drobno posiekać. Zrobić marynatę. Wymieszać oliwę, ze skórką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć je w niej. Odstawić rybę na godzinę do lodówki. Rozgrzać grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grillować ok 15 minut. Ja piekłam na grillu elektrycznym. Upieczeniu posypać świeżo zmielonym pieprzem i podać z ulubionymi dodatkami. Rybę w identyczny sposób można przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Będzie równie smaczna.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby