Przepis na Gęś pieczona z nadzieniem

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
3060 min.
Czas przygotowania:
2 d
Czas pieczenia:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
10434
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Gęś faszerowana – sporo pracy ale efekt – palce lizać!

Zdjęcia

Składniki

  • gęś sprawiona 1 szt

farsz

  • serce gęsi 1 szt
  • wątroba gęsi 1 szt
  • żołądek gęsi 1 szt
  • piersi z kurczaka 40 dkg
  • wątróbka drobiowa 30 dkg
  • natka kolendry 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 duża garść
  • jabłka antonówki 1 szt
  • cebula duża 1 szt
  • bułka 1 szt
  • chleb razowy 1 kromka
  • jajka surowe 2 szt

dodatkowo

  • czosnek 4 - 6 ząbków
  • pieprz czarny 3 - 6 szczypty
  • pieprz ziołowy 1 szczypta
  • curry 1 łyżeczka
  • majeranek otarty 3 duże łyżki
  • masło 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżki
  • wegeta 1 łyżka
  • liść laurowy 4-6 szt
  • ziele angielskie 8 - 10 ziaren
  • imbir starty 1 łyżeczka
  • otarta skórka z cytryny 1 szt
  • wyciśnięty sok z cytryny 1/2 szt

faszerowana gęsia szyjka

  • skóra z szyi gęsi 1 szt
  • ziemniaki duże 3 szt
  • jajko surowe 1 szt
  • mała cebula 1 szt
  • śmietana gęsta 1 łyżeczka
  • boczek wędzony 2 - 3 łyżki
  • majeranek do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Akcesoria

  • nić bawełniana
  • igła
  • brytwanna do pieczenia (najlepie z siatką)

Jak zrobić Gęś pieczona z nadzieniem?

Gęś myjemy, usuwamy tłuszcz, (najwięcej w okolicach kupra) ale nie wyrzucamy go – zostanie zmielony razem ze składnikami farszu. (ja zebrałem z 5kg gęsi dwie garści).

Odcinamy skrzydła w stawach, w taki sposób by nie uszkodzić skóry wokół nich. Możemy piec gęś z kośćmi, ale ja wolę wytrybować kości. Zadanie wydaje się ciężkie ale wcale takie nie jest. Odcinamy szyję razem ze skórą – następnie zdzieramy skórę z szyi.

Mocno naciskamy na mostek (aż usłyszymy chrzest kości) następnie zaczynając od kupra wciskamy palce między mięso a kości i delikatnie odrywamy mięso od kości (starając się nie rozerwać skóry), odwracamy tuszkę i robimy podobnie od strony szyi – przy piersi pomagamy sobie nożem.

Udka zostawiamy z kośćmi odrywając je od miednicy w miejscu stawów – również możemy pomóc sobie nożem. Usunięte kości, kości szyjki i skrzydła zachowujemy na rosół.

Tuszkę przekładamy do naczynia z wodą, sokiem i skórką z cytryny, zielem angielskim, łyżką majeranku, 3 ząbkami wyciśniętego czosnku, solą, vegetą oraz imbirem i liśćmi laurowymi. Tuszka i skóra z gęsiej szyi powinny moczyć się co najmniej 4h – ja moczę 24 do 36h.

Farsz: mielimy na maszynce gęsi tłuszcz, wszystkie podroby, piersi z kurczaka, pół surowej cebuli, bułkę i namoczoną w mleku kromkę chleba razowego. Pozostałą 1/2 cebuli i pokrojoną w kostkę antonówkę podsmażamy na patelni i następnie również mielimy.

Do farszu dodajemy: ząbek czosnku, posiekaną kolendrę, natkę pietruszki (drobno posiekaną), dwie łyżki majeranku, pieprz, pieprz ziołowy, curry, 2 jajka. Wszystko mieszamy.

Tuszkę zaszywamy (zostawiamy jeden otwór do napełnienia farszem), osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy od wewnątrz masłem z roztartym czosnkiem, majerankiem i imbirem. Napełniamy farszem (farsz jest dość rzadki ale po upieczeniu będzie miał stałą konsystencję).

Zaszywamy ostatni otwór, układamy na siatce w brytfannie (lub na ruszcie w piekarniku i podkładamy pod spód blachę na którą będzie wytapiał się tłuszcz – będzie go dużo i trzeba od czasu do czasu będzie go odlewać. ) przed włożeniem do piekarnika, gęś smarujemy masłem z czosnkiem i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.

Ziemniaki ucieramy tak jak na placki ziemniaczane, dodajemy boczek, trochę posiekanej cebuli, łyżkę śmietany, trochę czosnku, pieprz, sól, majeranek, jedno jajko – takim farszem napełniamy szyjkę (dość luźno), zaszywamy nicią bawełnianą.

Gęś i szyjkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 220 stopni c przez 3 – 4h (w zależności od wagi gęsi). Od czasu do czasu odlewamy wytopiony tłuszcz i odwracamy gęś i szyjkę. Polewamy całość wytapianym tłuszczem. Pod koniec pieczenia dolewamy na dno brytfanny kubek wody.

odajemy, z ziemniakami, pieczoną szyjką pokrojoną w plastry. Można też zimną gęś wraz z farszem kroić na plastry i dodawać do kanapek. Szyjka powinna upiec się wcześniej – gdy będzie miała piękny rumiany kolor można ją wyjąć z piekarnika, i potem przed podaniem podsmażyć na patelni w tłuszczu wytopionym z gęsi. Smacznego!

Podobne przepisy

Kurczak w przyprawie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: mati

Kategoria: Mięsne

Pulpety wieprzowe

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-12

Dodany przez: kolka

Kategoria: Mięsne

Paprykowo-tymiankowe pałki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 160 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Pyszne zawijane paróweczki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-08-12

Dodany przez: Pola

Kategoria: Mięsne

Wykwintny smalec domowy do smarowania pieczywa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-13

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Skrzydełka zasmażane z serem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-04

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne