Frittata to rodzaj włoskiego omletu. Jednakże jest prostszy w przygotowaniu. Nie wymaga przewracania, za to zapiekanie frittaty w piekarniku powoduje, iż jest miękka i puszysta w środku, oraz miło chrupiąca na zewnątrz.
Przepis Nigelli Lawson z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu.
Nastawiam piekarnik na 200 stopni i dodatkowo włączam opcję grill.
Mortadelę kroję w kosteczkę, mozzarellę siekam. Ubijam delikatnie jajka, dodaję wędlinę i ser. Mieszam i wsypuję utarty parmezan, posiekana natkę, pieprz i sól (parmezan i mortadela są słone, wiec nie należy przesadzać z soleniem).
Na patelni (która można wstawić do piekarnika) podgrzewam masło z oliwą i wylewam masę jajeczna. Zmniejszam ognień i smażę około 5 minut, aby ściął się spód. Następnie wstawiam patelnię z frittatą pod grill i piekę, aż wierzch będzie złoty.
Przekładam frittatę na deskę/talerz, tnę na trójkąty i podaję z chlebem lub sałatką.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Kuchnia włoska