Tagliatelle z cukinią i łososiem to prosta potrawa, który można bardzo szybko przygotować.
Przepis nie jest skomplikowany, a pożywny i zdrowy, dzięki łososiowi, gdyż jest on bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.
Filet z łososia umyć, wytrzeć, posypać solą, pieprzem i skroić połową soku z cytryny. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i smażyć z obu stron, około 10 minut.
W dużym garnku zagotować wodę, wsypać łyżeczkę soli, wlać łyżkę oleju i ugotować makaron al dente.
Cukinię pokroić (bez obierania) na połówki, a następnie w poprzek na kawałki szerokości 0,5 centymetra.
Z patelni zdjąć łososia, wrzucić cukinię, posypać solą, pieprzem i smażyć około 5 minut często mieszając. Wlać śmietankę, dodać resztę soku z cytryny.
Rozdrobnić widelcem łososia i także dodać. Odcedzony makaron połączyć z sosem i wyłożyć porcje na talerze.
Po wierzchu można posypać wg gustu bazylią, lub utartym parmezanem.
Kategoria: Ryby
Kategoria: Makarony
Kategoria: Ryby
Kategoria: Ryby