Chlebek bananowy to typowo amerykańskie ciasto, aczkolwiek jego sława znana jest także w Italii. Aby zaakcentować swój własny smak Włosi wzbogacają recepturę o espresso.
Aromatyczny smak kawy doskonale łączy się z bananową słodyczą. Przepis na Włoski śniadaniowy chlebek bananowy pochodzi z książki Nigellissima. Włoskie inspiracje, autorem jest oczywiście znakomita Nigella Lawson.
Receptura została dodana w dniu: 25.01.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2107 osób!
Smacznego!
Banany obieram, rozgniatam widelcem, dodaję ekstrakt waniliowy, sól, olej i ucieram na gładka masę. Następnie dodaje cukier i ciągle ucierając po jajku. Na koniec wsypuje mąkę, sodę i wlewam rozpuszczone espresso.
Formę keksową wykładam papierem i smaruję powierzchnię olejem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 50-60 minut w 170 stopniach.
Chlebek bananowy nawet po kilku dniach jest dobry, doskonale smakuje jako tost z dżemem lub serkiem waniliowym.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta