Bułkę namaczamy w mleku a następnie odciskamy. Cebulę obieramy i razem z boczkiem kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy bułkę, posiekaną natkę pietruszki, szałwię, orzechy włoskie i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Kurczaka myjemy, nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Oprószamy papryką, solą i pieprzem. Następnie kurczaka smarujemy olejem i układamy w brytfance. Na kurczaku układamy wiórki pozostałego masła. Pieczemy ok. 80 min. W temp. 200 stopni c. W czasie pieczenia kurczaka kilkakrotnie polewamy wytwarzanym sosem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Ile porcji: 12
Czas przyrządzenia: 840 min.
Data dodania: 2024-03-21
Dodany przez: malg0kolczyk0wnia
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne