Przepis na Faszerowane bakłażany

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
12502
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia włoska

Faszerowane bakłażany to niewątpliwie smak lata, a z dodatkami takimi jak kapary, oliwki czy anchois nierozerwalnie łączą się wakacje w Italii.

Przepis pochodzi z książki „Two Greedy Italians eat Italy” autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo.

Jest to druga książka włoskiego duetu znanego z serii „Dwaj łakomi Włosi„.

Przepis polecam każdemu, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, i nie ma problemu z przygotowaniem, gdyż składniki są dostępne niemal cały rok.

Przepis została opublikowana w dniu: 26.08.2014
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2425 odwiedzających!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • bakłażany 2 sztuki
  • fileciki anchois 4 sztuki
  • kapary 2 łyżki
  • oliwki czarne 8 sztuk
  • bułka tarta 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pomidor 1 sztuka
  • pieprz 2 szczypty
  • sól 1 szczypta

Jak zrobić Faszerowane bakłażany?

Piekarnik podgrzać do 220 stopni C.

Bakłażany umyć i wytrzeć do sucha. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pozostawiając około 1cm miąższu – najlepiej to zrobić za pomocą łyżki.

Posiekać fileciki anchois, oliwki, kapary i miąższ z wydrążonych bakłażanów. Pomidora drobno pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać bułkę tartą, świezo mielony pieprz i tylko szczyptę soli, ponieważ kapary, oliwki i anchois są słone.

Faszerować połówki bakłażanów nadzieniem i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut.

Podobne przepisy

Moje tiramisu

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-26

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Cantucci

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery

Omlet z pesto

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 7 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Bruschetta z pesto

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia włoska

Tiramisu truskawkowo-rabarbarowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-31

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery

Szybkie tiramisu z migdałami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: bernika

Kategoria: Desery