Przepis na Falafel

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
15 m
Czas smażenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2958
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia arabska

Falafel to genialna arabska potrawa z ciecierzycy. Proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać zawinięte w tortillach, w sałatce, a także z sosami, np. czosnkowym.

Zdjęcia

Składniki

  • ciecierzyca 1 puszka
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • kolendra 1 łyżka
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • olej 1/2 szklanki

Jak zrobić Falafel?

Ciecierzycę (puszka 400 gramowa, bez zalewy około 250 gram) odsączyć. Przełozyć do blendera, dodać przyprawy – paprykę, kumin, sól, pieprz oraz kolendrę i zmiksować. Pokroić w drobną kostkę cebulę i dodać razem z jajkiem do ciecierzycy. Zmiksować jeszcze raz. Wstawić masę do lodówki na 1 godzinę, a następnie wyjąc i formować kulki wielkości orzecha włoskiego i otaczać w bułce tartej. Rozgrzać olej i smażyć na złoto.

Podobne przepisy

Humus

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Jarskie

Arabska zupa z soczewicy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia arabska

Falafel

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia arabska

Arabskie ziemniaki z miętą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-07

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia arabska

Pasta z bakłażana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia arabska

Tabbouleh z quinoa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-09

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia arabska