Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna arabska zupa z soczewicy.
Wspaniały smak uzyskany przez doskonałe połączenie cynamonu z czosnkiem, kolendrą oraz sokiem z cytryny.
Polecam bardzo, bo zupa jest prosta w przygotowaniu, tania, zdrowa i bardzo sycąca.
Ząbki czosnku obrać ze skórki, zmiksować razem z kolendrą, 3 łyżkami oliwy i solą na pastę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy i wrzucić cebule, jak zacznie ciemnieć dodać soczewicę, cynamon i często mieszając smażyć 2 minuty.
Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 minut, aż soczewica będzie miękka. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, a marchewkę w plasterki, oraz umyć i osuszyć szpinak.
Do miękkiej soczewicy wrzucić ziemniaki, szpinak, oraz pastę z kolendry i czosnku. Jak ziemniaki zaczną się rozpadać dodać pieprz i sok z cytryny.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy