Ziemniaki z miętą to doskonałe połączenie klasyki z nowymi smakami.
Tradycyjne ziemniaki przygotowane na arabski sposób są bardzo aromatyczne, dzięki obecności kolendry i kminu, a jednocześnie przez dodanie mięty są orzeźwiające.
Danie sprawdza się jako dodatek do mięs, ryb, a także jako najprostsze połączenie z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Zagotować wodę, posolić i wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować około 15 minut, aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Nasiona kolendry i kminu rzymskiego zmiażdżyć w moździerzu, albo zmiksować w mikserze (w małym pojemniku do robienia past i dipów), lub zmiażdżyć płaską stroną noża.
Wrzucić na patelnie i prażyć minutę często mieszając. Następnie dodać oliwę i ziemniaki. Zmniejszyć ogień i mieszając od czasu do czasu przysmażyć na złoto. Przyprawić pieprzem, a na koniec wymieszać z posiekaną miętą i od razu podawać.
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska
Kategoria: Kuchnia arabska