Przepis na Humus

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
5 min.
Czas przygotowania:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6308
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie, Kuchnia arabska

Humus, to pyszna arabska pasta z ciecierzycy.

Bardzo prosta w przygotowaniu, może być spożywana na zimno i na ciepło.

Doskonale sprawdza się jako składnik kanapek, dip, lub nadzienie, np. do naleśników. Znana jest na całym świecie, zwłaszcza w kręgach wegetariańskich.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Humus?

Ciecierzycę odcedzić pozostawiając zalewę. Ząbki czosnku obrać ze skórki. Zmiksować ciecierzycę z czosnkiem. Dodać tahini, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Miksować, aż powstanie gładka pasta. Jeśli masa jest za sucha wlewać p łyżce zalewę. Przed podaniem posypać humus słodką papryką.

Podobne przepisy

Frytki smakosza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-09-29

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Jarskie

Paszteciki z mięsem w naleśnikach

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-12

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Jarskie

Biały ser ze śmietaną

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2022-11-24

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie

Jajka pod kołderką

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-22

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Jarskie

Kluski kładzione

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-01

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie

Szybka przekąska z kuskusem na pikantnie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-11-25

Dodany przez: enia

Kategoria: Jarskie