Przepis na Humus

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
5 min.
Czas przygotowania:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
6334
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie, Kuchnia arabska

Humus, to pyszna arabska pasta z ciecierzycy.

Bardzo prosta w przygotowaniu, może być spożywana na zimno i na ciepło.

Doskonale sprawdza się jako składnik kanapek, dip, lub nadzienie, np. do naleśników. Znana jest na całym świecie, zwłaszcza w kręgach wegetariańskich.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Humus?

Ciecierzycę odcedzić pozostawiając zalewę. Ząbki czosnku obrać ze skórki. Zmiksować ciecierzycę z czosnkiem. Dodać tahini, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Miksować, aż powstanie gładka pasta. Jeśli masa jest za sucha wlewać p łyżce zalewę. Przed podaniem posypać humus słodką papryką.

Podobne przepisy

Ziemniki faszerowane

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-07-30

Dodany przez: eva45

Kategoria: Jarskie

Tortille

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-16

Dodany przez: zeebra

Kategoria: Jarskie

Kluski na słodko

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-10-29

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Jarskie

Sałata z bundzem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-12-21

Dodany przez: marykina

Kategoria: Jarskie

„SAŁATKA” KALAFIOROWA

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-19

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie

Jałowcowe masło

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-22

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Jarskie