To naprawdę przepis na ekspresowy murzynek. Przygotowanie od momentu wyciągnięcia składników to dosłownie chwilka! A to dlatego, że nie ma jajek, które w różnych wersjach murzynka należy ubić, oraz masła, które w typomym przepisie trzeba stopić, a później studzić. Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek polecam zwłaszcza osobom, stosującym dietę bezmleczną i bezjajeczną, w smaku ciasto murzynek jest przepyszne!
Mąkę przesiać z kakao, sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem i dodać olej, esencje, ocet, a na końcu wodę. Mieszać do połączenia składników.
Małą formę keksową wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 35-45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu delikatnie wyjąć murzynka i studzić na desce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta