Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże wkruszyć do mleka. Całość wymieszać, dodać odrobinę mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soki i skórką z cytryny. Dodać do mąki wraz z rozczynem drożdżowym. Wyrobić ciasto. Następnie dodać roztopione masło i zagnieść ( można podsypać odrobiną mąki). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować je na grubość około 1- 1, 5 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, na każde z nich nakładać po łyżeczce konfitury i formować bułeczki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta