Cynamonowe ślimaczki to pyszne, drożdżowe bułeczki. Smakują doskonale po przygotowaniu, można je z powodzeniem mrozić i odgrzewać. Nie tracą na wyglądzie i smaku. Jak ktoś ma maszynę do pieczenia chleba to wystarczy umieścić składniki w formie i nastawić na wyrabianie. Po wyrośnięciu ciasta zrobić ślimaczki – analogicznie do wykonania bez maszyny.
Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące! Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać 3 łyżki ciepłego mleka i wsypać łyżkę mąki. Nakryć i odstawić na 5 minut, aby zapracowały.
Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, Masło rozpuścić. Do maki wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, wlać zaczyn drożdżowy. Wyrabiać hakami od miksera około 5 minut. Następnie wlać rozpuszczone, ale wystudzone masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Jak podwoi objętość przełożyć na stolnicę, podzielić na 2 części. Rozwałkować na prostokąt. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać mieszanką cukru i cynamonu. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na kawałki o grubości 2-2,5 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia i przykryć ściereczką.
Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta