CIASTO – Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych, średniej wielkości blaszek Piec 15 minut w temp. 160 st.
Po 15 minutach wyciągnąć ciasto i posmarować powidłami,a następnie białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Połowę masy rozprowadzić na warstwie powideł i drugą na drugi placek Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut.
MASA BUDYNIOWA-
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szkl. mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować aż powstanie budyń. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Na kilku godzinach ciasto chłodzić w lodówce.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta