Przepis na Ciasto Walewskiej

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
7825
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

CIASTO

PIANA Z BIAŁEK

MASA BUDYNIOWA

DODATKOWO

  • powidła śliwkowe

Jak zrobić Ciasto Walewskiej?

CIASTO – Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych, średniej wielkości blaszek Piec 15 minut w temp. 160 st.
Po 15 minutach wyciągnąć ciasto i posmarować powidłami,a następnie białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Połowę masy rozprowadzić na warstwie powideł i drugą na drugi placek Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut.

MASA BUDYNIOWA-
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szkl. mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować aż powstanie budyń. Zmiksować masło i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Na kilku godzinach ciasto chłodzić w lodówce.

Podobne przepisy

Makowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Ciasta

Ciasta ze skwarek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-15

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z kaszy manny

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-26

Dodany przez: Gr4zyna

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-09

Dodany przez: kiziolek20

Kategoria: Ciasta

Leniwe pierogi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-05

Dodany przez: Natasza

Kategoria: Ciasta

Szybkie ciasto z śliwkami

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-02-25

Dodany przez: alaaa

Kategoria: Ciasta