Jajka ubić z cukrem do gęstości, dodać resztę suchych składników przesianych przez sito i na koniec wlać olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Biszkopt wyjąć z blachy, aby wystygło i przekroić na 2 warstwy. 2 szkl. Mleka zagotować z cukrem i masłem, a w pozostałym rozrobić budynie, wlać do gotującego się mleka i ugotować. Gorący budyń wlać na spód biszkoptu, przykryć drugą warstwą dobrze przyciskając. Śmietanę ubić, dodać ostudzoną żelatynę, cukier do smaku i rozsmarować na wierzchu ciasta (każdy dekoruje według własnego upodobania, u mnie do dekoracji boków:
1 bita śmietana
3/4 szkl. Zimnego mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej cappuccino czekoladowe
1 płaska łyżeczka żelatyny kawę wymieszać z żelatyną i rozpuścić w 1/3 szkl. Gorącej wody
bitą śmietanę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z ostudzoną kawą. Polewa czekoladowa:
1 czekolada mleczna (rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z masłem)
1 łyżka masła). Ciasto wstawić do lodówki na godzinkę, potem udekorować boki ubitą śmietaną wymieszaną z mieszanką kawowo-żelatynową. Wierzch udekorować polewą. Ja zrobiłam tym razem bez polewy. Mój syn chciał aby ciasto było posypane kolorowymi cukierkami i jest tego efekt 🙂 rozpuściły się.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta