Przepis została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2058 osób!
Smacznego!
Białka ubić, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka. Na koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao (po wsypaniu mąki zmniejszyć obroty miksera). Biszkopt piec w temp. 160oc przez ok. 30 min. Ja podzieliłam składniki na pół i upiekłam dwa biszkopty w blaszce o wym. 24×39 cm. , a po upieczeniu każdy przekroiłam na dwa blaty. Po wystudzeniu przekroić biszkopty i wykroić kształt jeża. Na dużego jeża potrzebne są 4 blaty, a na małego 3. Wielkość jeży jest uzależniona od wielkości talerza, na którym je umieścimy. Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę z budyniem i żółtkami i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać porcjami wystudzony budyń. Biszkopty nasączyć (ja nasączam sokiem z cytryny, rozcieńczonym wodą) i przełożyć kremem. Do pozostałego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Pokryć kremem wierzch i boki biszkoptów, formując kształt jeża. Udekorować ryżem i cukierkami. A następnie galaretkę pokrojoną w piórka na około jeża.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta