Cukinię myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy by puściła sok. Następnie odsączamy i odciskamy sok. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Mleko lekko podgrzewamy, ok. 50 ml odlewamy i mieszamy z pokruszonymi drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki, dwie łyżeczki soli, kminek i łuskany słonecznik mieszamy w miseczce. Dodajemy przygotowane drożdże, cukinię i paprykę. Zagniatamy na gładkie ciasto dodając partiami resztę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Keksówkę smarujemy olejem i przekładamy ciasto. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni c.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie