Jednym z najbardziej znanych dań typowo polskich jest bigos.
Tradycyjnie pojawiał się na stołach w większości domów, z okazji Świąt zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia.
Również popularny był na prywatkach, imieninach, przyjęciach czy kuligach.
Kapustę kiszoną gotujemy i odlewamy wodę. Grzyby wcześniej namoczone gotujemy i kroimy w większą kostkę lub w paski. Wędlinę oraz boczek kroimy w kostkę i przesmażamy. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy.
Do kapusty dodajemy grzyby, wędlinę, boczek, cebulę, następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz przyprawę do bigosu, dokładnie wszystko razem mieszamy.
Dusimy całość na wolnym ogniu, aż smaki się połączą, a bigos będzie miękki i aromatyczny (30-90 minut).
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Kuchnia polska