Przepis na Bigos

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
160 min.
Czas przygotowania:
25 m
Czas gotowania:
2 g
Czas smażenia:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3864
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia polska

Jednym z najbardziej znanych dań typowo polskich jest bigos.

Tradycyjnie pojawiał się na stołach w większości domów, z okazji Świąt zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia.

Również popularny był na prywatkach, imieninach, przyjęciach czy kuligach.

Zdjęcia

Składniki

  • kiszona kapusta 2 kg
  • wędlina 50 dag
  • boczek wędzony 20 dag
  • przecier pomidorowy 1/2 słoiczka
  • grzyby suszone 10 dag
  • cebula 1 szt
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do bigosu 1 łyżka

Jak zrobić Bigos?

Kapustę kiszoną gotujemy i odlewamy wodę. Grzyby wcześniej namoczone gotujemy i kroimy w większą kostkę lub w paski. Wędlinę oraz boczek kroimy w kostkę i przesmażamy. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy.

Do kapusty dodajemy grzyby, wędlinę, boczek, cebulę, następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz przyprawę do bigosu, dokładnie wszystko razem mieszamy.

Dusimy całość na wolnym ogniu, aż smaki się połączą, a bigos będzie miękki i aromatyczny (30-90 minut).

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z sosem tzatzyki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-08

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia polska

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Chrzan Tarty Tradycyjny

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-05

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Kuchnia polska

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 85 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska

Fasolka po bretońsku

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 170 min.

Data dodania: 2023-01-12

Dodany przez: artur

Kategoria: Kuchnia polska

Bigos

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 160 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: prosecco

Kategoria: Kuchnia polska