Przepis na Bigos mojej cioci

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2662
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Warzywa

Do bigosu można generalnie dodawać wiele rodzajów mięs (dziczyznę, wędzony, czy pieczony drób…) Można tez dla podkreślenia smaku dodać lampkę wina czerwonego.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Bigos mojej cioci?

Kapustę kiszoną drobno siekamy, zalewamy małą ilością wrzącej wody, gotujemy przez godzinę. Kapustę świeżą szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy z rozdrobnionymi
grzybami ok. 40 min. Mięso solimy, kroimy w kostkę rumienimy na oleju z każdej strony, przekładamy wraz z boczkiem do kiszonej kapusty i dusimy do miękkości ok. 50 min. Słoninę kroimy w
kostkę, topimy i dodajemy skwarki do bigosu.

Na tłuszczu robimy zasmażkę z cebulą. Kapustę kiszona łączymy ze świeżą, dodajemy zasmażkę. Następnie pokrojoną w plasterki kiełbasę, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 5 minut.

Podobne przepisy

Marchewka z groszkiem i kukurydzą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-12-03

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Warzywa

Sok pomidorowo – warzywny

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-15

Dodany przez: aadasik

Kategoria: Desery

Bigos z kabaczka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-29

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Warzywa

Rzodkiewkowa rozkosz

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-05-13

Dodany przez: monika4

Kategoria: Warzywa

Zmieszane kapusty

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Warzywa

Brokuł i kalafior na parze

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-10

Dodany przez: robbo

Kategoria: Warzywa