Przepis na Bajaderka Eli

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3823
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

CIASTO

DO FORMY

MASA

  • powidła śliwkowe 5 łyżek
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 1 szkl
  • rum 5 łyżek
  • rodzynki 5 dag
  • orzechy 5 dag
  • śliwki kandyzowane 5 dag
  • morele suszone 5 dag

DO DEKORACJI

  • gotowa polewa czekoladowa

Jak zrobić Bajaderka Eli?

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, rozwałkować na dwa placki. Przełożyć je do wysmarowanych tłuszczem form i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp170stC na złoty kolor. Po upieczeniu i wystudzeniu jeden placek drobno pokruszyć. Mleko zagotować i ostudzić. Rodzynki sparzyć, orzechy posiekać, śliwki i morele drobno pokroić. Pokruszone ciasto wsypać do miski, zalać mlekiem i rumem, dodać kakao i bakalie, dokładnie wymieszać. Drugi placek posmarować powidłami, przełożyć masą, wyrównać wierzch i boki. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i równo rozprowadzić po powierzchni ciasta. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Podobne przepisy

Babeczki kruche ze śmietaną

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-20

Dodany przez: dodzia

Kategoria: Ciasta

Babka świąteczna

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-30

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Ciasta

Tort budyniowy

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-11-06

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Jogurtowiec kokosowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: helas

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik mamusi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciastka deserowe babeczki

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-21

Dodany przez: Asus

Kategoria: Ciasta