Ciasto:
Zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Każda część rozwałkować na placek wielkości średniej tortownicy. Upiec osobno oba placki na jasnozłoty kolor.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, pokroić drobno, włożyć do rondla, wsypać cukier, cynamon i mieszając usmażyć. Pod koniec smażenia wymieszać masę z sypką galaretką, a gdy wystygnie z ubitą pianą z 2 białek.
Masa orzechowa:
Jaja ubić z cukrem, wymieszać z orzechami i powoli wlewaną śmietaną. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch i nadal ucierając porcjami dodawać chłodną masę orzechową.
Na jednym wystudzonym placku równomiernie rozsmarować krem jabłkowy, a nim orzechowy i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch polewą. Przed podaniem dobrze schłodzić ciasto w lodówce.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta