Przepis na Zraziki wieprzowe w sosie wegierskim

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
4246
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • mięso wieprzowe bez kości 1 kg
  • posiekana zielenina 2 łyżki
  • marchewka 1 sztuka
  • liść laurowy 1 sztuka
  • ziele angielskie 2 ziarenka
  • pieprz czarny ziarnisty 3 ziarenka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • śmietana 100 ml
  • suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • olej 50 ml
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • kostka rosołowa 1 sztuka

Jak zrobić Zraziki wieprzowe w sosie wegierskim?

Mięso pokroić w plastry, które można jeszcze przekroić na pół. Delikatnie zbić je tłuczkiem kuchennym. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i natką pietruszki Prymat. Na patelni rozgrzać oliwę. Zbite tłuczkiem plasterki mięsa oprószyć mąką i podsmażać z obu stron na oliwie. W garnku zagotować wodę z przyprawami i kostką bulionową. Dodać pokrojoną marchewkę i podsmażone zraziki. Na oliwie ze smażenia zrazików poddusić pokrojoną w pół talarki cebulę i dodać ją do sosu. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy ta zmięknie sos zaprawić śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Należy uważać, żeby śmietana po dodaniu do sosu się nie zważyła, dlatego lepiej jest ją wcześniej zahartować niewielką ilością gorącego sosu. Gotować jeszcze przez około 2 minuty, dodać posiekaną zieleninę i wymieszać. Podawać z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną.

Podobne przepisy

Gyros do frytek

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-31

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Kotlety z piersi indyka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-02-29

Dodany przez: Junior

Kategoria: Mięsne

Skrzydełka w panierce

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-11-10

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Mięsne

Filet pieczony z nadzieniem szpinakowym i marchewkowym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 110 min.

Data dodania: 2022-12-28

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne

Zapiekany schab z serem i pieczarkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Mięsne

Mielone z indyka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-02-20

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Mięsne