ciekawy domowy chleb.
Drożdże, cukier, 4 łyżki mleka połączyć i mieszać do czasu rozpuszczenia się drożdży. Roztopione masło o pokojowej wymieszać z resztą mleka, jajkami, pieprzem i dodać do drożdży. Dodać mąkę i wyrobić ciasto – najlepiej w mikserze za pomocą haka chlebowego, bo ciasto jest mocno klejące i takie ma być (nie trzeba dosypywać więcej mąki). Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść w mikserze, dodać zioła i wymieszać. Formę keksową o długości ok 30 cm wysmarować masłem, wypełnić ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Powierzchnię ciasta posmarować odrobiną mleka, głęboko ponacinać nożem i oprószyć mąką. Chleb piec w temperaturze 200 stopni ok 40 min na dolnym poziomie piekarnika elektrycznego. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, po czym wyjąć na kratkę. Pyszny delikatny idealny na wiosenne śniadanie
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa
Kategoria: Pieczywa